Werkzaamheden riolering en plaatsing nieuwe verlichting

on

De werkzaamheden mbt de vervanging van de riolering zijn in volle gang. Hoewel het her en der soms tot tijdelijke overlast leidt, is er in het algemeen tevredenheid over de werkwijze en communicatie vanuit Broekema wegenbouw.


In de Van Hamelstraat en de Van Swinderstraat is er, nu de straten weer opnieuw worden ingericht, echter onrust ontstaan over de nieuwe straatverlichting. In zowel de Van Hamelstraat als de Van Swinderenstraat zijn met de herinrichting van de straten moderne straatlantaarns geplaatst. Verschillende bewoners vinden de palen niet passend in onze buurt en in strijd met het beschermde dorp en standsgezicht. Er is contact opgenomen met Broekema wegenbouw maar die verwees naar de gemeente.


Als buurtoverleg hebben we contact opgenomen met de gemeente om onze zorg uit te spreken. We wilden nader worden geïnformeerd over de verdere inrichting van de straten, de keuze voor dit soort verlichting en mogelijkheden om alsnog over te gaan naar lantaarns die bij het aangezicht van de buurt passen.


Vanuit de gemeente kwam het volgende antwoord.

In de van Hamelstraat en de van Swinderenstraat wordt de riolering vervangen en worden de straten opnieuw ingericht.(Zie kaartje)

De inrichting van de 2 straten komt ongeveer overeen met de oude situatie
– aan weerszijden komen voetpaden
– nieuwe bomen worden geplant aan de zuidzijde van de straten. In de Van Hamelstraat worden na de herinrichting 16 esdoorns geplant. In de Van Swinderenstraat worden 16 esdoorns geplant
– in elke straat komt een langsparkeervak over de volle lengte van de straten. Deze langsparkeervakken worden deels aan de noordzijde en deels aan zuidzijde van de straat aangebracht.

Verlichting
In de straten worden ook de lantarenpalen vervangen. Dit omdat de lantarenpalen aan vervanging toe waren. Het komt vaak voor dat bij verandering van lantarenpalen mensen moeten wennen aan het veranderde licht. Er spelen een aantal zaken die ik hieronder zo goed mogelijk probeer uit te leggen.

Dim-protocol
Op dit moment schijnen de lantarenpalen nog de hele tijd volop, dit heb ik begrepen van onze specialist openbare verlichting. Dat gaat veranderen, er komt een ‘dim-protocol’ op. Dat betekent dat de lampen niet de hele tijd voluit schijnen, maar minder fel zijn als er geen verkeer is.

Richting van de ‘lamp’
De lantarenpaal heeft aan de bovenkant een armatuur met lampjes erin. De meeste lampjes horen naar de weg te schijnen, maar dan moet de lantarenpaal wel goed zijn geplaatst. We gaan controleren of dit goed is gedaan, want hij zou ook verkeerd om kunnen zijn geplaatst.


Plaatsing
De locatie van de palen zijn anders. Dat komt om dat de palen een andere lichtbundel hebben. We kunnen de palen dus niet op dezelfde plek neerzetten, dan wordt de straat niet goed verlicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.