Op vrijdag 9 augustus organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Vleermuiswerkgroep Groningen een vleermuizenexcursie. Tijdens de wandeling door het Noorderplantsoen komt u meer te weten over het leven van deze schemerdiertjes. Waar wonen ze? Waar leven ze van? En hoe kunt u ze helpen?
Batdetector
Overdag zie je ze niet, maar bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker en vliegen ze razendsnel rond op zoek naar insecten. Met een heuse batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. Het Noorderplantsoen is een van de groene gebieden in de stad met de meeste soorten vleermuizen.
Vier de Tuin
De excursie is onderdeel van Vier de Tuin, een campagne voor diervriendelijk tuinieren van de Natuur en Milieufederatie Groningen, de gemeente Groningen en lokale groene organisaties. Zij voeren deze campagne omdat steeds meer Stadjers ervoor kiezen hun tuin volledig te betegelen of omdat ze weinig verschillende planten hebben in de tuin. Jammer voor de dieren in de stad, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad zelf. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen al veel doen! Flyers met tips en trucs hiervoor zijn te vinden op www.nmfgroningen.nl/vierdetuin
Praktisch
Deelname aan de excursie kan na aanmelding vóór 7 augustus via info@nmfgroningen.nl. Het aantal deelnemers is beperkt in verband met het aantal beschikbare begeleiders en detectoren.
Kosten voor deelname: volwassenen € 2,50; kinderen € 1,-.
Verzamelen om 20.45 uur bij de grote trappen van de vijver tussen de Leliestraat en de Nassaulaan.
De excursie duurt tot ongeveer 23.00 uur.
In de bijlage vindt u een foto van een rosse vleermuis kijkend vanaf een boom, deze mag u gebruiken bij publicatie van het bericht met daarbij de naam van de fotograaf: ©René Janssen.