Hieronder het verslag van de Energieke bijeenkomst in het Floreshuis:
Goeie Buren,
Wat fijn dat jullie afgelopen donderdag met zo velen bij de Energieke bijeenkomst van de werkgroep De Groene Korrewegwijk waren! Met meer dan 70 betrokken wijkbewoners was het een vruchtbare bijeenkomst. Na de opening door werkgroeplid Daniël Toffoletto vertelde onze nieuwe wijkwethouder Carina Bloemhof over de rol van de gemeente en de samenwerking met diverse organisaties in onze wijk om Groningen aardgasvrij en vooral duurzaam en groen te maken.
Robert Kuiper, projectleider Wijkvernieuwing, zette uiteen dat er door de aankomende Wijkvernieuwing, waaronder de aanleg van nieuwe riolering in een deel van de wijk, veel kansen ontstaan om in samenwerking met bewoners plannen te maken voor bijvoorbeeld meer biodiversiteit. Kris Holwerda vertelde over de werkgroep en wat voor duurzame initiatieven er al zijn ontstaan in de wijk waaronder 2 wormenhotels, moestuinen en geveltuintjes. Zijn focus lag echter vooral op wat er nog meer mogelijk is!
Na de pauze gingen we in 2 rondes uiteen om bij 6 tafels over verschillende onderwerpen met elkaar in gesprek te gaan.
Van de inspiratietafel komt het idee ommet een warmtecamera langs de huizen te gaan om te kijken hoe goed ze geïsoleerd zijn. In de Noorderplantsoen buurt is de Groenste Buurt al 4 jaar actief en heeft al zonnepanelen op allerlei daken. Kan de Korrewegwijk en de Hoogte dit voorbeeld navolgen?
Bij de tafel over duurzaam vervoer en mobiliteit wordt gesproken over kosten- en energiebesparende oplossingen voor vervoer. Bijvoorbeeld deelauto’s met je buren, maar ook het gebruik van parkeerplekken voor bijvoorbeeld (tijdelijke) gemeenschappelijke initiatieven zoals een markt.
Bij duurzaam wonen met je buren kijken ze of samen verduurzamen mogelijk is. Mensen willen aan de slag maar weten niet waar ze moeten beginnen. Er is een partij nodig die de leiding neemt; de Groene Korrewegwijk of de gemeente?
Aan de tafel groen blijkt dat veel bewoners de bomenkap in de wijk jammer vinden. Fijn is dat we een gemeenteraad hebben die bereidwillig is en wil investeren in meer groen en bewonersinitiatieven (geveltuintjes, een boom adopteren, wormencompost bakken, bloemenperken inzaaien). Veel mensen moeten echter nog wel de weg vinden naar de gemeente. Hoe maken we dit mogelijk?
Bij duurzaam wonen individueel komt naar voren dat woningbouwcoöperaties het bewoners vaak moeilijk maken om te verduurzamen. Er wordt gekeken hoe je samen op kunt trekken en welke mogelijkheden er wél zijn, ook voor huiseigenaren (subsidies, adviesgesprekken etc.).
Ook aan de tafel gemeentelijk energiebeleid spreken bewoners de wens uit dat de gemeente de leiding neemt in het gesprek met de woningbouwcoöperaties en een aanspreekpunt voor bewoners moet zijn die willen verduurzamen. De gemeente zegt dat er al veel mogelijk is maar dat mensen hun nog niet altijd weten te vinden.
Dit was maar een kleine greep uit de opbrengst maar toch al een prachtige verzameling van wensen, ideeën en behoeftes die in de wijk leven. Met deze informatie gaat de werkgroep in samenwerking met de Wijkvernieuwing nu aan de slag.
Ook jouw rol als buur is hierin belangrijk. Als werkgroep kunnen we namelijk niet alles zelf en vragen we jou als buur om te kijken of je ook mee wil doen en denken met een project/thema (in jouw straat). Zo maken we van de Indische Buurt, Korrewegwijk en de Hoogte een prachtige groene en duurzame wijk.
Binnenkort meer nieuws over de volgende stappen die we samen gaan nemen!
Groene groeten,
De werkgroep Groene Korrewegwijk