Uitslag peiling parkeren

 Uitslag peiling parkeren

Medio Februari heeft elk huishouden in onze buurt een uitnodiging per post over de parkeerpeiling van de Gemeente Groningen ontvangen.  Zo heeft iedereen de mogelijkheid gehad om aan de gemeente te laten weten hoe parkeren wordt ervaren en welke eventuele parkeermaatregelen de voorkeur hebben. Inmiddels is de uitslag bekend gemaakt  op de site van de gemeente. De opkomst in onze buurt (Professoren-buurt Oost) is 12 %. Dat is ongeveer gemiddeld ten opzichte van de andere wijken waar een peiling is gedaan .Duidelijk is dat onze buurt meer dan de meeste ander buurten parkeerdruk ervaart (63% ervaart vaak overlast, 23% soms en 11% ervaart geen overlast, 3% onbekend). Overlast is niet zo zeer overdag maar vooral s’avonds en s’nachts. Van de bewoners wil 49% geen verandering. Daartegenover is 50% voor enige vorm van betaald parkeren.  (Het aantal voor en tegenstanders is dus ongeveer gelijk in onze buurt). De reden hiervoor is mogelijk dat een deel van de geënquêteerden van mening is dat betaald parkeren geen oplossing biedt (of in ieder geval dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen). 33% van de ondervraagden in onze wijk legt de oorzaak bij bewoners, 18 % bij forenzen. 37 % vindt dat beide factoren bijdragen (in andere wijken wordt de schuld veel meer bij forenzen gelegd).

Overigens betekent de uitslag (49% tegen-50% voor bij een opkomst van 12 %) niet automatisch dat de gemeente geen maatregelen zal nemen. Inmiddels is naar aanleiding van de uitslag van de peiling onderzoek gedaan naar het autobezit in de Professorenbuurt-Oost (en voor de Bloemenbuurt).   Gegevens zijn opgevraagd van de Rijksdienst van het Wegverkeer over het autobezit in relatie tot de beschikbare parkeerruimte.  Alle parkeerplekken in onze wijk zijn geteld en de uitkomsten op kaart aangegeven. Bijna elke straat in onze buurt heeft te weinig parkeerplaatsen en alleen de Oosterhamrikkade, de Oosterhamriklaan, en de Landstraat hebben overschot.

Het buurtoverleg staat gezien deze uitkomst vooralsnog neutraal tov. mogelijke maatregelen en wacht het nog op te stellen parkeerplan van de gemeente af. Uitgangspunt voor het buurtoverleg blijft  wel dat gezien de beperkte parkeerplaatsen in onze wijk met als overloopgebieden oa. de Oosterhamrik en Korreweg dat het aantal parkeerplaatsen voor de huidige bewoners door de toekomstige ontwikkelingen op geen enkele manier mag afnemen. (Wenselijk is wellicht zelfs meer parkeerplaatsen.)

Voor het rapport over de peiling en meer informatie zie:

http://gemeente.groningen.nl/parkeren/parkeerpeiling-oosterparkwijk-korrewegwijk-en-de-hoogte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.