Als buurtoverleg hebben we na het vorige antwoord opnieuw contact opgenomen met de gemeente en ditmaal met de verantwoordelijke wethouders om nogmaals onze zorg uit te spreken over de vervanging van de lantaarnpalen in onze buurt. Naar aanleiding van onze brief hebben we onderstaande antwoord gekregen van Michiel Smit de bestuursadviseur wethouder Bloemhoff:
Geachte mevrouw Van Dijk, geacht buurtoverleg Professorenbuurt-Oost,
Op 2 mei stuurde u onderstaande e-mail met bijbehorende brief aan wethouder Bloemhoff en wethouder Van der Schaaf. Allereerst excuses voor deze late reactie daarop.
Op verzoek van de wethouders heb ik navraag gedaan naar de keuzes die gemaakt zijn bij de vervanging van de lantaarnpalen. Namens beide wethouders kan ik u het volgende antwoorden.
De lantaarnpalen zijn vervangen omdat deze aan het einde van hun levensduur waren. We begrijpen goed dat de nieuwe lantaarnpalen zorgen voor een ander straatbeeld. De oude gietijzeren palen zorgden inderdaad voor een specifieke karakteristieke sfeer. De nieuwe stalen paal heeft een veel modernere uitstraling.
Het vervangen van lantaarnpalen wordt niet voorgelegd aan de welstandscommissie, omdat het geen bouwwerk betreft waarover een advies moet worden afgegeven. In die zin oordeelt welstand dus niet over de lantaarnpalen en wordt er niet getoetst aan het beschermd stadsgezicht.
We maken niet meer gebruik van het type lantaarnpaal (paal + armatuur) dat er stond. De ‘oude’ lantaarnpalen zijn niet meer leverbaar en konden ook niet opgeknapt worden, omdat ze niet zijn aan te sluiten op het huidige beheersysteem. Daar komt bij dat ze bij aanrijding konden breken. In veel gevallen zijn de gietijzeren palen namelijk slecht ter hoogte van het maaiveld. Dit veiligheidsaspect heeft ook meegewogen.
Vervanging van lantaarnpalen zal op termijn ook in de rest van de wijk gaan gebeuren. In bestaande wijken, met uitzondering van de binnenstad en nieuwe wijken, maken we geen onderscheid meer tussen de verschillende wijken als het gaat om de toe te passen palen. Daarbij is er keuze uit slechts enkele armaturen. De keuze voor een armatuur hangt af van de paalverdeling in een straat en de lichtverdeling die dat geeft. Bij vervanging van lantaarnpalen kiezen we nu dus voor het type paal dat ook in de Van Swinderenstraat is geplaatst. Dit type is technisch toekomstbestendig (dimbaar op afstand aan en uit te zetten) en goed te beheren.
Voor bijna alle wijken geldt dat we op een sober en doelmatig niveau het beheer uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat er eigenlijk geen keuzevrijheid is voor het type paal. Overleg met de wijk zou in die zin het keuzeproces niet anders maken, maar goed informeren vooraf mag natuurlijk wel verwacht worden.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Namens beide wethouders,
Met vriendelijke groet,
Michiel Smit
Bestuursadviseur wethouder Bloemhoff