Open Dag van Eetbare Stad Groningen
diverse buurmoestuinen en –boomgaarden stellen tuindeuren open
Op zaterdag 27 april stellen tien buurtmoestuinen en -boomgaarden hun (tuin)deuren open voor bezoekers tijdens de landelijke Dag van de Stadslandbouw. In Groningen noemen we dit al jaren Eetbare Stad’. Van 14.00 uur tot 17.00 uur zijn geven bewoners in de tuinen te vertellen over het ontstaan van hun initiatief, wat zo leuk is aan het werken in de buurttuin en de ervaringen die ze hebben opgedaan. Stadsecoloog Wout Veldstra is om 15.30 uur in Buurtboomgaard Hoornse Meer om deze officieel te openen.
Deelnemende Moestuinen en Boomgaarden
Van 14.00 – 17.00 uur zijn de volgende Eetbare Stadinitiatieven te bezoeken:
• Eetbare Straat Selwerd, Gelderse Roosstraat
• Hof van Reseda, Resedastraat
• Buurtboomgaard Hoornse Meer, Den Uylstraat
• Tuinindestad, Friesestraatweg,
• De nieuwe Rosenstein-moestuin, Antonius Deusinglaan (kant van het UMCG)
• Plukken op de Piccardthof, Tuinvereniging Piccardthof
• Geitenboerderij Het Boegbeeld, Koerspad,
• Buurtmoestuin Aquamarijngaarde, Aquamarijnpad – Anna Blamanstraat.
• Smulroute, Tuinvereniging Stadspark (ingang Campinglaan)
Andere activiteiten
Die dag zijn er nog meer activiteiten in de stad: buurtmoestuin Coranthijnestraat organiseert van 10.00 – 12.00 uur een werkochtend. Saskia Nieboer van Kruidencentrum De Groene Zon geeft om 16.00 uur een Lentekruidenwandeling door het Noorderplantsoen, vertrek vanaf restaurant Flinders (vroeger “Jantje zag eens pruimen hangen”). Daarnaast kunnen belangstellenden inspiratie opdoen bij De Stadsakker in de Oude Kijk in ’t Jatstraat 38. En van 11.00 – 18.00 uur is in het Oude Postkantoor aan de Munnekeholm een Lokaal en Lekker Markt met streekproducten.
Coördinatoren van “Groningen, Eetbare Stad” van gemeente Groningen en Natuur en Milieufederatie Groningen bezoeken tijdens de Open Dag een aantal initiatieven. Stadsecoloog Wout Veldstra overhandigt aan het eind van de route namens de gemeente Groningen een cadeau aan de initiatiefnemers van Buurtboomgaard Hoornse Meer. Zij hebben het afgelopen jaar een fantastische fruitboomgaard aan de Den Uylstraat opgezet. Met deze handeling is de buurtboomgaard dan officieel geopend.
Eetbare Stad op de kaart
Alle initiatieven in de stad staan op de Eetbare Stadkaart: een handig overzicht met korte beschrijvingen van de vele locaties en met foto’s, beplantingsplannen en linkjes naar filmpjes. Stadjers die ook een buurtmoestuin of boomgaard willen beginnen in hun wijk kunnen zich laten inspireren op : www.nmfgroningen.nl/
Groningen koploper in Nederland
Met maar liefst 50 moestuinen, fruitboomgaarden en kruidentuinen is de stad Groningen landelijk koploper op het gebied van Eetbare Stad. Groningen is dan ook de eerste in Nederland die de Agenda Stadslandbouw ondertekent, op de landelijke dag van de stadslandbouw, donderdag 25 april. In de agenda wordt de intentie uitgesproken om stadslandbouw op tien concrete manieren te stimuleren.
Op al die vijftig plekken in de stad hebben buurtbewoners samen hun leefomgeving mooier, gezelliger, groener en eetbaarder gemaakt. Deze initiatieven en meer informatie over de deelnemende moestuinen aan de Open Dag en over eetbare stad in het algemeen is te vinden op www.nmfgroningen.nl/
De Eetbare Stadbeweging stimuleert Stadjers om in het ongebruikte openbare groen van de stad Groningen, in samenwerking met de Gemeente Groningen en woningbouwcorporaties, gezamenlijke moestuinen, kruidentuinen en boomgaarden aan te leggen. Daarmee wordt de stad groener, worden voedselkilometers bespaard, de kennis en waardering over de groei van ons eten nemen toe, en tegelijk ook de sociale samenhang in de buurt.