Koningsdag 2014 in Groningen

on

Koningsdag 2014 in Groningen

Bruisend en veilig feest vieren

Koningsnacht en -dag wordt een enorm gezellig en ook een veilig feest. Omdat we veel feestvierders verwachten in de stad, heeft de gemeente een aantal maatregelen en spelregels vastgesteld. Zo sluiten we bepaalde straten voor het publiek af om de drukte in goede banen te leiden. We verbieden de verkoop van alcohol in glas en blik in de binnenstad en we maken wegen fiets- en autovrij voor voetgangers en voor de Oranjevrijmarkt. Hiermee maken we ruimte voor iedereen om bruisend en veilig feest te vieren.

Afsluitingen binnenstad op 25 april
Omdat we veel mensen verwachten, gaan we op vijf plekken hekken plaatsen in de binnenstad. Veiligheid staat daarbij voorop. Op de kaart staan alle hekken in het rood aangegeven. Alle hekken sluiten op 25 april om 21.00 uur. De hekken staan op de grote Markt  bij het Infocentrum/Grand Theatre, Tussen beide Markten, bij het Koude Gat/Vismarkt en bij het Koude Gat/Herestraat.
Verder komt er een hek bij de Stoeldraaierstraat/Zwanestraat/Oude Kijk in ’t Jatstraat in de Ellebogenbuurt. Op 26 april blijven de hekken staan, maar we sluiten die alleen af bij extreme drukte.

Vanaf het moment dat we de hekken sluiten kunt u niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat komen. Om te zorgen voor een goede doorstroming bieden we alternatieve looproutes aan. Deze staan aangegeven op spandoeken die aan de hekken hangen.

Geen verkoop alcohol in glas en blik
Tijdens Koningsnacht en –dag is de verkoop van alcohol in glas en blik verboden. Het verbod geldt van vrijdag 25 april 19.00 uur tot zondag 27 april 6.00 uur voor alle horecabedrijven, slijterijen, bierservices en winkels, gevestigd binnen de diepenring. Op terrassen en bij de buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horeca inrichtingen mogen niet me naar buiten worden genomen.

Bezoekers en alcoholbezit
Bezoekers mogen in het bezit zijn van maximaal één alcoholische consumptie. Bezoekers die bijvoorbeeld met een kratje bier de stad in willen, lopen het risico op een bekeuring.

Geen fietsen parkeren in deel binnenstad, ruimte voor hulpverleningsdiensten
Van vrijdag 25 april 16.00 uur tot zondag 27 april 6.00 uur is het verboden om uw fiets te parkeren in de volgende straten: Poelestraat, Peperstraat, Papengang, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang, Turftorenstraat, Waagstraat en de zuidzijde van de Vismarkt tussen Haddingestraat en Folkingestraat. Fietsen mogen alleen in de fietsenrekken geplaatst worden. De gemeente plaats extra fietsrekken op het A-kerkhof en in de Kreupelstraat.
Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd*. Dit is nodig om het aangewezen gebied bereikbaar te houden voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance.
* Verwijderde  fietsen kunnen vanaf maandag 28 april tegen betaling van 25 euro weer worden opgehaald aan de Travertijnstraat 2.

Verkeersmaatregelen
Op vrijdag 25 april vanaf 19.00 uur en op zaterdag 26 april vanaf 11.00 uur is het gebied rondom de Grote Markt, Vismarkt, A-kerkhof en Ellebogenbuurt afgesloten voor alle verkeer. Alternatieve routes staan op de website van de gemeente (www.groningen.nl/evenementen).
Op Koningsdag zijn tussen 7.00 en 18.00 uur de volgende straten afgesloten voor alle verkeer: Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Emmaplein, Ganzevoortsingel, Coehoornsingel, Reitemakersrijge, Museumstraat, Westerkade en Sluiskade.

Extra bussen
In de nacht van 25 op 26 april rijden er extra nachtbussen. Meer informatie over de nachtbussen vindt u op www.n8bus.nl.

Taxi’s
Omdat de Grote Markt vanwege de festiviteiten is gestremd voor rijdend verkeer, kunnen de taxi’s 25 april vanaf 18.00 uur en 26 april geen gebruik maken van de vaste taxistandplaatsen. De taxi’s staan dan op het Kwinkenplein.

Informatie over alle festiviteiten en spelregels rondom Koningsnacht en –dag staat op de websites van de gemeente www.groningen.nl/evenementen en de Oranjevereniging Groningen www.oranjegroningen.nl
Volg het nieuws over Koningsnacht en –dag in Groningen via twitter @oranjegroningen en @polgroningen (in geval van calamiteiten).
Hashtag:  #kd050.

 

Spelregels Vrijmarkt

 • Vanaf zaterdag 26 april 7.00 uur mag u uw plaats innemen, niet eerder;
 • De verkoop mag op de trottoirs en op het gras;
 • Plaatsen worden aangewezen door de organisatie, te herkennen aan hun uniforme kleding;
 • Volg de instructie op van de rommelmarktbegeleiders;
 • Beperk uw uitstalling tot de daarvoor aangewezen plaats;
 • Elke plaats is maximaal 4 strekkende meter;
 • Zorg ervoor dat uw uitstalling niet zorgt voor overlast bij anderen;
 • Toon uzelf een sportieve concurrent van de buurman/-vrouw;
 • Er zijn alleen grondplaatsen, kramen zijn niet toegestaan;
 • Neem alle overgebleven spullen weer mee naar huis en laat het schoon achter;
 • Beroepshandelaren worden niet toegelaten;
 • Houd de omgeving vrij van zwerfvuil;
 • Het betreden van en verblijven op het vrijmarktterrein is op eigen risico;
 • Indien nodig kan de politie handhavend optreden.

Wat beslist niet mag:

 • Verkoop van onverpakte, bederfelijke en/of thuisbereide levensmiddelen en alcohol;
 • Verhitting van waren in welke vorm dan ook;
 • Gebruik van gasflessen.

Voor iedereen een plekje op de Vrijmarkt
Er is elk jaar meer belangstelling voor de vrijmarkt. Om iedereen een mooie plek te bieden is het toegestaan om in het gras een verkoopplek in te richten. Zijn de Ubbo Emmiussingel en de Paediniussingel vol, dan gaat het –achterlangs- verder in de Ganzevoortsingel en de Coehoornsingel.

Vrijhouden voor hulpverleningsdiensten
De rotondes in de vrijmarkt moeten vrij blijven. Dit geldt voor het plein bij de H.N. Werkmanbrug aan de Ubbo Emmiussingel en voor de rotonde van het Emmaplein. Het betreden van en het verblijf op het vrijmarktterrein is op eigen risico.

EHBO-post
Aan de Praediniussingel tussen roeivereniging De Hunze en rotonde Emmaplein.

Parkeren
– Het parkeren van voertuigen op het vrijmarktterrein is niet toegestaan;
– Voor het parkeren van voertuigen kunt u diverse parkeergelegenheden gebruiken;
– Op Koningsdag is het parkeren, m.u.v. de parkeergarages, GRATIS!

De gemeente  Groningen en de Algemene Oranjevereniging “Oranje Nassau” wensen u veel plezier tijdens de Oranje Vrijmarkt!

De kaart met afzethekken en podia: Kaart afzethekken en podia KD050_2014_def

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.