Herontwikkeling Noorderbad

on

Eind 2017 werd bekend dat de toenmalige eigenaar van het Noorderbad een vergunningsaanvraag had ingediend om het pand te herontwikkelen en geschikt te maken voor bewoning. Als buurtoverleg zijn wij in overleg gegaan met de gemeente en de eigenaar (dhr. Vegter) om de wensen vanuit de buurt met betrekking tot dit pand te bespreken.

Het verslag van de afspraken die toen gemaakt zijn (toevoegen, zie bijlage 1) zijn als voorwaarden opgenomen bij de vergunning.

De eigenaar besloot, nadat de vergunning was verstrekt, om het pand te verkopen. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden begonnen. Dat leek ons een goed moment om wederom met de gemeente en de nieuwe eigenaren (Bulten Vastgoed) in overleg te gaan en te horen wat de nieuwe bouwplannen zijn.

0p 12 maart hebben André Huitenga en Irma van Dijk namens het buurtoverleg gesproken met vader en zoon Bulten en Jurjen Zuijdendorp en Jeroen Engels van de gemeente Groningen.

Het was een open en goed overleg. Bulten heeft, net zoals de vorige eigenaar dat had, de intentie om de monumentale waarde van het pand te versterken. Door de eisen vanuit gemeentelijke monumentenzorg (met name met betrekking tot het dak) moet de inrichting uiteindelijke iets anders worden, dan in de eerste bouwtekeningen voorzien. Het is een duur pand, zeker ook gezien de noodzakelijke verbouwingskosten.

Bulten werkt met dezelfde architect als vorige eigenaar Vegter (Wiecher vd Wal). In overleg met monumentenzorg blijft het dak zoals het is. Dit betekent dat de bovenste verdieping iets anders wordt dan in de oorspronkelijke plannen en er twee appartementen minder komen daar. Deze twee komen in de nieuwe plannen beneden. Op de bovenste verdiepingen komen maisonnettes (split level). Dit maakt deze appartementen minder geschikt voor senioren.

 • Totaal komen er 22 appartementen van gemiddeld 60m2
 • Het beheer blijft in handen van Bulten
 • De Fysiotherapeut en de tandarts blijven in het pand. Er is dan nog ruimte voor eventueel een huisarts of andere zorgverlener.
 • De o- parkeer norm staat in de vergunning. Bewoners van het pand hebben geen recht op een parkeervergunning.
 • Het groen aan de rand blijft. Bulten voelt zich verantwoordelijke voor het aanzien om het pand. Bij overlast/rommel kunnen we contact opnemen.  Hij heeft iemand speciaal in dienst die rommel in de buurt van zijn panden komt opruimen. Ook voelt hij zich persoonlijk verantwoordelijk als er overlast is.
 • Het pand wordt in overleg met monumentenzorg aan de buitenkant zoveel mogelijk hersteld (nieuwe monumentale kozijnen)
 • Het doel is om het pand energieneutraal te maken via aardwarmte. Hierover is nog overleg met gemeente
 • Het project moet eind december 2019 klaar zijn.

We hebben als buurtoverleg aangegeven graag samen te werken. We hebben gevraagd om informatie (bijv. bouwtekeningen, melding over bouwactiviteiten) op onze website te publiceren.

Bulten heeft aangeboden om voor de buurt een open dag in het Noorderbad te organiseren, zodat buurtbewoners binnen een kijkje kunnen nemen.

We zien de ontwikkelingen met vertrouwen tegemoet. We waarderen het dat we als gesprekspartner van de gemeente en de eigenaar van het pand kunnen meedenken over de toekomst van het Noorderbad.

2 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Laura schreef:

  Goedemorgen,

  Mijn vraag is of de oplevering nog steeds december 2019 is. Zo niet, hoe lang denkt u dat het nog gaat duren voordat het opgeleverd wordt.

  Mvg Laura

  1. Buurtoverleg Professorenbuurt-Oost schreef:

   We hebben de vraag doorgezet aan de ontwikkelaar van het Noorderbad en hopen dat ze met een antwoord komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.