Eerste buurtverkiezingsdebat succes
Op 4 maart was het eerste buurtverkiezingsdebat van de Professorenbuurt-Oost. Er spelen de laatste jaren zoveel zaken tegelijkertijd, dat het Buurtoverleg het tijd voor een buurtverkiezingsdebat vond. Wordt onze wijk een campus langs de snelweg of blijft het de prettig gemengde buurt met gezinnen, studenten en starters door elkaar?
Ontsluiting UMCG via Oosterhamrikkade
Aan de hand van scherpe stellingen zijn tien politieke partijen en het in grote getale aanwezige publiek met elkaar in discussie gegaan. De eerste stelling was dat het UMCG alleen met OV met de oostelijke ringweg verbonden zou moeten worden. Een klein aantal partijen was genuanceerd voor en andere waren genuanceerd tegen. Eigenlijk vond iedereen het wel aantrekkelijk, maar vanwege de hoogzwangere vrouw die in barensnood naar het ziekenhuis moest, vond men het toch noodzakelijk de weg voor iedereen open te stellen.
Invoering betaald parkeren
Op de stelling dat de gemeente niet betaald parkeren moest invoeren, maar voor meer parkeerplaatsen moest zorgen, bleken onze buurtbewoners gemengd te denken (50/50) en de politieke partijen eensgezind: extra parkeerplaatsen was geen optie. Een opmerking uit het publiek dat creatieve maatregelen om het autobezit naar beneden te brengen beter onderzocht moesten worden, vond wel bijval.
Inspraak
Politieke partijen en burgers vonden alle dat inspraak structureel geregeld moest worden. Toch was er bij enkele partijen enige aarzeling: kan dat altijd? Iemand uit de zaal had de ervaring dat de partijen voor de verkiezingen wel mooie woorden spraken, maar dat dit uiteindelijk nooit in daden zou worden omgezet.
Jongerenhuisvesting
Op de vraag of er een jongerennorm moest worden vastgesteld, reageerden sommige partijen dat het juridisch niet kon. Eén partij wilde onderzoek doen wat jongeren betekenen voor de sociale cohesie in de wijk, maar dat onderzoek lijkt ons niet echt nodig. In de inleiding was al gezegd dat studenten en jongeren de wijk vaak zien als tijdelijke verblijfplaats en dat ze daarom weinig investeerden in contacten in de wijk.
De wethouder Ruimtelijke Ordening Van der Schaaf wilde dat de wijk op slot gaat voor jongeren.
Compensatie bij niet nakomen beloften
Veel politieke partijen onderschreven dat als de gemeente een belofte niet na kwam, de burgers gecompenseerd moesten worden. Het probleem was vooral hoe dat dan moest en wie bepaalde dat de compensatie voldoende was. Er bleek te weinig vertrouwen in burgers om die het laatste woord te geven.
Het Buurtoverleg was blij met deze bijeenkomst. Alle tien politieke partijen met zetels waren uitgenodigd en gekomen. Hopelijk herinneren ze zich de komende vier jaar wat ze deze avond gezegd en wat ze gehoord hebben. Het Buurtoverleg is van plan in te gaan op de uitnodiging van een van de deelnemende politieke partijen om bijvoorbeeld in mei verder te praten.
Wordt vervolgd.