AED in de Professorenbuurt-Oost

on

De Mooie Wijkenstemdag ging vorig jaar niet door, maar wel wordt een aantal ingediende ideeën uitgevoerd. Eén daarvan is het plan van Joke Smit, pedicure aan de Hamburgerstraat 44. Haar idee is om aan de gevel bij haar huis een AED op te hangen. Een AED (automated external defibrillator) is een draagbaar apparaat dat een schok kan geven bij een hartstilstand en daarmee levens kan redden. Joke wil graag dat deze AED voor iedereen in de buurt toegankelijk is. Dit vinden we als Buurtoverleg een mooi initiatief en daarom dragen we bij in de plaatsings- en onderhoudskosten.

Hoe werkt het?

Een AED vergroot de kans op overleven als deze binnen zes minuten na een hartstilstand wordt ingezet. Daarom is het van belang dat er een AED in de buurt is. Zodra de AED is geïnstalleerd, meldt Joke deze aan bij HartslagNU. Dat is de organisatie die als doel heeft in Nederland voor een landelijk dekkend netwerk van AED’s te zorgen.

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, moet er altijd zo snel mogelijk met 112 worden gebeld. Als daarbij wordt vermeld dat het om een reanimatie gaat, zorgt de meldkamer voor passende hulp. Naast het inzetten van ambulances, kan de beller worden gewezen op de dichtstbijzijnde AED. Ook kan de meldkamer een telefonische melding uitzetten bij mensen die in de buurt zijn en zich hebben aangemeld als burgerhulpverlener. Iedereen die een reanimatiecursus heeft gevolgd, kan zich aanmelden om burgerhulpverlener te worden.   

De burgerhulpverleners krijgen het verzoek om zo snel mogelijk te starten met reanimatie en de dichtstbijzijnde AED op te halen.

We hopen dat, mocht er zich in de buurt een situatie voordoen waarbij de inzet van een AED noodzakelijk is, dit initiatief van Joke het verschil kan maken. De AED hangt bij de voordeur van Joke’s pedicurepraktijk aan de Hamburgerstraat 44.

Zie voor meer informatie over een AED:  Wat is een AED | Hartstichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.