11 t/m 17 oktober: Inleveractie van wapens in Groningen

on

Van maandag 11 t/m zondag 17 oktober 2021 kun je straffeloos een wapen inleveren in Groningen. Dan vindt de Week van de Veiligheid plaats. Met het inleveren van wapens dragen we met z’n allen bij aan een veilige samenleving. Wapens horen daar niet in thuis.

Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je het toch weet te gebruiken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Om het wapenbezit tegen te gaan houden het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het OM, de gemeente Groningen, WIJ Groningen en Bureau Halt een inleveractie in Groningen. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun wapens inleveren.

Messen, slag- en stootwapens
Van maandag 11 t/m vrijdag 15 oktober kun je ’s middags anoniem je steekwapen inleveren op de politiebureaus in de stad Groningen en Haren. Daarnaast zijn er ‘s avonds twee mobiele inleverpunten in de wijken. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.

De politiebureaus zijn in het weekend gesloten. Wil je op zaterdag 16 of zondag 17 oktober je wapen inleveren? Maak dan een afspraak met de politie via 0800-8844.

Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Ook nepwapens mag je inleveren. Bekijk het overzicht van de inleverpunten op gemeente.groningen.nl/wapeninleveractie-2021 of dropjeknife.nl.

Vuurwapens en munitie
Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven moet een afspraak met de politie gemaakt worden via 0900 – 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, bij je langs om het wapen op te halen. Je kan deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe word je niet vervolgd, omdat je deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kun je alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Bewustwording risico’s wapens
De gemeente roept iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapens met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind. Handvatten om dit gesprek aan te gaan zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/wapeninleveractie-2021. Voor advies en ondersteuning kun je ook altijd terecht bij het WIJ-team in de buurt: wij-groningen.nl/contact

Inleverpunten voor steekwapens:
Van maandag 11 t/m vrijdag 15 oktober 2021 kun je iedere middag tussen 14.00 en 17.00 uur wapens inleveren in de politiebureaus in Groningen en Haren:

 • Rademarkt 12
 • Diamantlaan 168
 • Korreweg 3
 • Parkallee 20
 • Vondellaan 8

Ook kun je van maandagavond t/m vrijdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur wapens inleveren bij mobiele inleverpunten in de wijken:

Maandag 11 oktober

 • De Wijert: Winkelcentrum, Van Lenneplaan
 • Binnenstad: Regenboogzebra Ubbo Emmiussingel (bij het Groninger Museum)

Dinsdag 12 oktober

 • Selwerd/Paddepoel: Vensterschool, Eikenlaan 288
 • Oosterparkwijk: JOP, Klaprooslaan 304 a

Woensdag 13 oktober

 • Lewenborg: Wij-team Het Dok, Kajuit 4
 • Hoogkerk: Parkeerplaats Fabriekslaan, Zuiderweg

Donderdag 14 oktober

 • Binnenstad: Grote Markt
 • Haren: Wij-team, Raadhuisplein 10

Vrijdag 15 oktober

 • Beijum: Trefpunt (jeugdsoos), Beijumerweg 17
 • Vinkhuizen: Winkelcentrum, Siersteenlaan 428

In het weekend zijn de politiebureaus gesloten. Wil je zaterdag 16 of zondag 17 oktober je wapen inleveren? Maak dan een afspraak met de politie via 0800-8844.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.